lauantai 30. kesäkuuta 2012

MPV eli maailman paras voi


Maapähkinävoi on amerikkalaisille pyhä asia. Vaikka en ole päässyt New Yorkia ja jenkkiruokablogien kiinteää seuraamista pidemmälle Amerikan matkailussani, melko selväksi on käynyt, että maapähkinävoilla on siellä hieman erilainen asema kuin Suomen kamaralla. Maapähkinävoita kutsutaan hellästi lempinimellä pb, siitä tehdään pb&j-voileipiä, ja sitä kulutetaan aivan eri mentaliteetilla kuin täällä meillä. Maapähkinävoiden brändäys ja differentiointi sekä erilaisten tuotteiden paljous kertoo paljon siitä, miten voiksi käsitellyt maapähkinänsydämet ovat jenkkilässä... hmm, sydämenasia.


Suomessa maapähkinävoin hienoutta ei valitettavasti ymmärretä, ja siksi marketissa käydessäni huomasin, että hyllyllä oli tasan kaksi vaihtoehtoa maapähkinävoita: sokerimössö ja sokeriton mössö. Kuitenkin molemmat tuotteet sisälsivät kasvirasvaa, joka ehkä viattoman kuuloisesta nimestään huolimatta voi itse asiassa olla kovetettua kasvirasvaa eli transrasvaa. Toki hienoista erikoiskaupoista saa sitä ehtaa, 100% maapähkinää (tai jotain pähkinälajiketta) sisältävää kamaa ehkä pienellä suolaripauksella maustettuna, mutta silloin aletaan jo puhuakin aika hyvistä hinnoista pikkuruista purkkia kohden.


Kuitenkin maapähkinävoihampaani kolotus ei sammu muuten kuin kyseisellä hyödykkeellä. Löydettyäni kaurapuuron ja maapähkinävoin täydellisen yhteensopivuuden aamupala ilman tätä herkkua on alkanut tuntua huijaukselta. En edes aloita siitä, miten hyvä kombinaatio maitorahka, hedelmät ja maapähkinävoi on.  

Siispä ei kun tuumasta toimeen! Kävi ilmi, että maapähkinävoita voi tehdä helposti itse, jos omistat tehokkaan viiden huntin yleiskoneen. No en omista. Ei sitä kauaa nokka tuhissut kun ostin pussin maapähkinöitä, paahdoin ne uunissa ja kaivoin tämän keittiön järeimmän aseen aka sauvasekoittimen kätköstään. Aktiivista työaikaa kymmenisen minuuttia, jos kauppaan ja takaisin kävelyä ei lasketa. 


Maapähkinävoi (1/2 purkkia)
200 g maapähkinöitä

Vaihtoehto 1: Paahda pähkinät (halutessasi) 170 asteessa noin 20 minuutin ajan, kunnes niistä pöllähtää hyvä tuoksu ja ovat hieman ruskettuneita. Kuori pähkinät hankaamalla käsin. Iske maapähkinät yleiskoneeseen ja anna surruutella, kunnes haluttu koostumus on saavutettu. Jos massa valuu reunoille, pyyhi sitä nuolijalla/lusikalla tarvittaessa terän ulottuville muutamaan otteeseen käsittelyn aikana.  

Vaihtoehto 2: Paahda pähkinät (halutessasi) 170 asteessa noin 20 minuuttia ja poista kuoret hankaamalla. Laita pähkinät minigrip-pussiin ja hakkaa murskaksi/rouheeksi. Siirrä pähkinämurska mieluiten korkeahkoon sauvasekoittimen kestävään astiaan ja ala surruuttaa. Varo aluksi mahdollisesti lentäviä pähkinänpalasia! Sauvasekoita noin 10 minuutin ajan, kunnes haluttu koostumus on saavutettu. Huom. Ota sauvasekoittimesi kuumat tunteet vakavasti ja anna sen levähtää, mikäli tunnet moottorin kuumenevan ja aivan viimeistään, jos laite alkaa haista. Siinä tapauksessa sauvasekoitinrukkasi on menossa kovaa kyytiä kohti oikosulkua ja tällöin viimeistään anna sille tunnin parin breikki. Itse tein surruutuksen kahdessa vajaan viiden minuutin erässä, joiden välillä annoin sauvasekoittimen levätä reilun tunnin.     

Maapähkinävoin voit maustaa ripauksella suolaa, mikäli makunystyräsi sitä vaativat. Itse menin ihan 100-prosenttisella maapähkinällä tällä kertaa. Lisämakua saa esim. kanelista, tummasta kaakaojauheesta tai hunajasta, mikäli olet makean perään. Tosin omasta mielestäni maapähkinävoin raaka-ainelistalla saa olla yksi ainoa raaka-aine ja se on maapähkinä. Voi silti olla, että mieleni muuttuu vielä, ja jännempiä kokeiluja hyvin mahdollisesti on tulossa tulevaisuudessa...   


Ehkä maapähkinävoi on amerikkalaisille hieman kuin salmiakki suomalaisille? Muut eivät välttämättä ymmärrä innostusta tuotteesta, mutta kansa ei kyseenalaista sen järkkymätöntä asemaa. Aion myös lanseerata maapähkinävoille suomenkielisen lempinimen - tästä lähtien aion kutsua sitä mpv:ksi. Varokaa vain.

Edit 2.7.: Katsoin näitä kuvia vähän maapähkinävoillle neutraalin ihmisen silmin ja ymmärrän, ettei kyseinen hyödyke välttämättä näytä kaikkien silmissä herkulliselta. Oma häpeänne tosin. 

51 kommenttia:

 1. No, näin ainakin saisi varmasti kunnollista maapähkinävoita! Pitkään olen ostanut herkun luomumaapähkinävoini ihan marketista, mutta kas kummaa ja kenkutus, sitä ei enää saakaan. Tilalla oli vain jotain valjun makuista tahnaa :/

  Olen sentään kerran yrittänyt tehdä (hassel)pähkinävoita, mutta kone kuumeni kovin, etten uskaltanut jatkaa. Sain siis aikaiseksi vain hieman tahmaantunutta pähkinämurskaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, pähkinät tuntuvat olevan kova koettelemus keittiökoneille! Oon huomannu, että kannattaa auttaa sauvasekoitinta hakkaamalla pähkinät rouheeksi ensin, mikä helpottaa koneen hommia + vähemmän pähkinöitä lentää silmään :D Plus maapähkinät taitaa olla helpointa sorttia tehdä voiksi.

   Poista
 2. Onko nuo maapähkinät valmiiksi kuorittuja mitä käytätte voin tekemiseen ? Eikös niissä 1kg pusseissa olevissa pähkinöissä yleensä ole kuoret päällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yleensä käytän ihan kuorellisia, koska tosiaan niitä useimmissa kaupoissa myydään. Paahtamisen jälkeen kuoret lähtee melko helposti käsissä hankaamalla pois, eikä se nyt niin tarkkaa ole, jos joku pieni kuorenpalanen sinne jää :) Markkinoilta ostin joskus noita valmiiksi kuorittuja (mutta silti suolaamattomia ja paahtamattomia) maapähkinöitä ja niillä siis homma helpottuu, jos niitä sattuu löytämään.

   Poista
 3. Koitin ettiä tänään kaupoista kuorittuja maapähkinöitä ilman tulosta, kaikki kuoritut oli myös reilusti suolattuja ja hinnaltaan huomattavasti korkeampia kuin nuo naturellit. Pitää hakea 1kg säkki ja testata miten paahto ja voin teko onnistuu. Tähänsaakka melkein ainoastaan ostanut Lidlin maapähkinävoita ja kyllähän sekin hyvää on vaalean leivän ja hillon kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, sama kokemus itselläni on noista kaupan maapähkinöistä, että ainoastaan kuorellisina saa naturelleja. Kokeilehan toki tehdä! Kannattaa vahtia paahtaessa pähkinöitä aika ajoin, etteivät kärähdä (vaikka saavatkin paahtua melko kunnolla, sillä silloin niiden voiksi hienontaminen on helpompaa kun "öljyt ovat jo lähteneet liikkeelle"), kuoria pähkinät käsissä hankaamalla vaikka telkkaria samalla katsoen, ettei työ käy puuduttavaksi, ja tosiaan hienontaa muovipussissa paahdetut kuoritut pähkinät vaikka puunuijalla/kattilalla, jotta koneen työ helpottuu.

   Toivon todella, että voin teko onnistuu ja on antoisaa! :)

   Poista
 4. täytyykin kokeilla kaurapuuron kanssa, kiitos.

  Mun kakkosresepti: reissumiespuoliskot tms voidellaan mpveellä kunnolla, ja väliin siivutetaan banaania. Pitää kivasti nälkää ja on pahuksen hyvää. Pieni viivästys vain parantaa makua, joten oivallinen eväs. 1veekin tykkää kovasti.

  Ykkösresepti: Otetaan porkkana, dipataan maapähkinävoihin, aletaan mussuttaa. Ai että ne korostaa ihanasti toisiaan, ja peittävät toistensa huonot puolet. Ei tunnu möhjön tahmeus eikä porkkanan kitkeryys. En oikein ole viitsinyt purra porkkanaa ja sitten se tulee korvattua suklaalla. Eipä tartte enää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos oivallisista vinkeistä :) Itse en ole koskaan päässyt sisälle banaanin ja mpv:n yhdistelmään, mut porkkana+mpv kuulostaa sangen namilta. Must try!

   Poista
 5. Minä olen tehnyt siten että jauhan ensin ne pähkinät lihamyllyllä. Tietty ymmärrän ettei kaikilla ole lihamyllyä mutta te joilla on tässä erinomainen apuväline.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti kätevä tähän! Tuskin ylikuumenemisvaaraakaan kuten sauvasekoittimilla, joten oiva apuväline maapähkinävoin tekoon :-) Kiitos vinkistä!

   Poista
 6. Kiitos tästä. Ihan just sain päähäni että haluan maistaa maapähkinävoita ja seuraava ajatus oli juurikin tuo, että saakohan sitä Suomesta ja jos niin minkälaista. En ole maistanut sitä siis missään koskaan milloinkaan, mutta mieluiten kokeilen ekaa kertaa itse tehtynä ilman turhia lisäaineita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo itsetehty on kyllä parasta! :) Suomestakin saa kyllä maapähkinävoita, itse asiassa ihan Prismasta olen löytänyt Amonan mpv:tä (sellainen oravankuvapurkki) ja Cittarista Urtekramin luomu-mpv:tä, molemmat on tosi hyviä! Tuota Amonan mpv:tä saa myös sokerillisena versiona, joten kannattaakin (aina) tsekata että ottaa sen 100% maapähkimää sisältävän version, mikäli ei sokerimössöjä halua :)

   Poista
 7. Koe-erä tehty ja ohje otettu talteen, teen toistekin. Loistava ohje, kiitos tästä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, todella hauska kuulla että testasit reseptiä ja erä onnistui! :)

   Poista
 8. Moi! Ostin maapähkinävoita vasta tänään. Se on tuonut mieleen vaan jenkkileffojen pullaleivän ja hillon kanssa mätetyn sokeritahnan, joten en jotenkin ollut koskaan tajunnut sen ravintorikkautta, vaikka ainakin näin niukasti rasvoja saavan kasvissyöjän ruokavalioon se tuonee hyvän lisän. Kun pääsin purkin kanssa kotiin, tahnan päälle oli noussut melkein desi öljyä. Päätin edelleen hiukan rasvapelkoisena kaataa nuo "ylimääräiset" öljyt pois ja nostaa näin tahnan protskupitosuutta, kun en sekoittanut rasvaa sinne sekaan:p vaikuttaakohan tuo pahasti rakenteeseen? Säilytetäänkö avattu purkki jääkaapissa? Tuleeko siitä siellä kovaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, luulin jo kerran vastanneeni tähän, mutta ilmeisesti blogosfääri on imaissut vastaukseni loppumattomaan syleilyynsä! Siispä uusintani:

   Ihanaa, että olet löytänyt mpv:n pariin! Se on niin namia. Rasvat maapähkinävoissa ovat toki niitä hyviä - minkä varmasti tiesitkin - joten itse olen aina vaan sekoittanut ne mukaan. Uskon, että rakenne on paljon kovempi ilman rasvaa, ja varmaan jääkaapissa säilyttäminen tekee rasvattomasta maapähkinävoista yhä kiinteämpää. Sen sijaan säilymiseen en uskoisi tuon vaikuttavan (tai siis syömäkelpoisuuteen). Sen sijaan tulevaisuudessa ehkä haluat sekoitella rasvat messiin, nimittäin eihän tota tahnaa nyt niin purkkikaupalla syödä, etteikö tätä makuelämystä voisi syleillä rasvoineen päivineen :) Kerro toki, miten mpv:llesi kävi tästä toimenpiteestä! Olisin kiinnostunut tietämään, mitä toimenpide aiheutti (vai aiheuttiko mitään) :)

   Poista
  2. Btw, nyt olen kokeillut myös tuota öljyn pois kaatamista (käytin päällä olevan öljyn muihin tarkoituksiin), ja voin sanoa, että en huomannut tämän toimeenpiteen vaikuttavan mitenkään maapähkinävoin säilyvyyteen. Lisäksi tavara oli musta ihan yhtä hyvää kuin "rasvaisempanakin versiona", tosin vain hieman erilaista: jähmeämpää ja tujumpaa jollain tavalla. Että jos haluaa maapähkinäöljyn päältä käyttää muuhun ja syödä sitten maapähkinävoin hieman vähempirasvaisena/korkeaproteeinisempana versiona, se on mahdollista näin :)

   Poista
 9. Hei sinä, annoit minulle juuri tilaisuuden m a h t a va a n makuelämykseen!! Mä rakastan tätä, kiitos ohjeesta!(pellavansiemen-kaneli-kaurapuuro banskulla ja ämpeeveellä=...tarviiko tähän sanoa mitään. Ah!<3) eli ohje toimi!;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai vitsi miten kuulostaa herkulta! Siis ei olekaan parempaa yhdistelmää ku kaurapuuro, kaneli, banaani ja maapähkinävoi <3

   Poista
 10. Hei Pipsa! Miten kauan kotitekoinen maapähkinävoi säilyy? Onko tosiaan paras pitää jääkaapissa vai säilyykö myös komerossa? Mietin tässä, että miten ison annoksen voin tehdä kerralla. Paahtaminen tuntuu kaikesta huolimatta isoimmalta työltä.

  t: sanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heips!
   Kyllä omasta mielestäni säilyy ainakin pari kolme viikkoa tosi hyvin jääkaapissa säilytettynä, sen kauemmin ei ole koskaan purkki nurkissa pyörinyt ;) #maapähkinävoiaddikti! Jotkut säilyttävät myös ihan huoneen lämmössä, mutta itse yritän muutenkin säilyttää raa'atkin pähkinät viileämmässä, sillä pähkinöiden rasvat pysyvät niin parempina.

   Paahtaminen ei ole kova homma laisinkaan, mutta jos käytät kuorimattomia pähkinöitä, niiden kuoriminen on melkoisen rasittava homma! Mutta vaiva on tuloksen väärti, usko pois! Kaupassa olen nähnyt myös 500g pussin kuorittuja raakoja ja suolattomia maapähkinöitä, niitä vois kans kokeilla työtä helpottaakseen :)

   Poista
 11. Miten ihmeessä sait tuosta noin ihanan löysää? Mulla tuli tosi paksua ja murenevaa, eikä edes hyvänmakuista. Epätoivoisena menin lisäämään tilkan vettä sekaan ja eihän siitä mitään tullut... :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Anteeksi, että vastaan viestiisi vasta nyt, se oli eksynyt kommenttiboksissa roskapostin joukkoon ja löysin sen vasta nyt.

   Tosi harmi, ettei onnistunut! Kärsivällisyys on kuitenkin tärkein seikka maapähkinävoin tekemisessä, ja valitettavasti lisätty vesi vain pilaa maapähkinävoin. Sen sijaan tilkka maapähkinäöljyä tai muuta pähkinäöljyä voi olla paikallaan, jos tahdot valuvamman rakenteen.

   Pari seikkaa, jotka helpottavat valuvampaa rakennetta:
   1) Paahda maapähkinöitä tarpeeksi kauan, jotta niistä irtoaa öljy sauvasekoittaessa paremmin. Pähkinöiden pitäisi olla vaaleanruskeita kauttaaltaan ja tuoksua pähkinäisen aromaattiselle. Jos 20 minuuttia ei riitä tähän, paahda pidempään (25-30 min) vahtien, etteivät kärähdä.
   2) Aloita laittamalla vähän kerrallaan pähkinöitä siihen sauvasekoittimen mukana tulevaan korkeaan ja kapeaan kippoon; hienonna ne voiksi ja lisää vasta sitten taas kourallinen; toista ja lisää. Tarkemmin metodista: http://terveenhyvaa.blogspot.fi/2014/01/mantelivoita-sauvasekoittimella.html
   3) Sauvasekoita tarpeeksi pitkään. 10 minuuttia aktiivista työtä on pitkä aika. Anna sauviksen levätä välillä, jos tuntuu kuumenevan, ja jatka taas uudella innolla 15-20 min päästä. Kun vaan jaksat kärsivällisesti työstää maapähkinöitä, ne kyllä muuttuvat voiksi.

   Toivottavasti et luovuta, näillä vinkeillä pitäisi nimittäin onnistua! :)

   Poista
 12. Hei, kiitos kaikesta edellä mainitusta! Ihmettelen vaan miksi pähkinät edes PITÄÄ kuoria? Kuorissa lienee kuitua yms. terveellistäkin. Onko kukaan kokeillut? Itse käytän monia aineksia kuorineen esim. pähkinöitä, seesamia, manteleita.. Muutenkin kuorineen voi käyttää/syödä (kun vaan on hyvin pesty ja varsinkin luomuna!) ohutkuorisia juureksia ja hedelmiä: esim. perunoita, porkkanoita, maa-artisokkaa jne.
  Säästyy aikaa ja vaivaakin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei!
   Juurikin tuo maapähkinöiden kuorien kuituisuus on syynä siihen, miksi ne pitää kuoria - kuidut estävät maapähkinöiden voiksi muuttumista. Syön kyllä muuten maapähkinät kuorineen (samoin kaikki ohutkuoriset siemenet ja pähkinät), mutta maapähkinävoin koostumus olisi luultavasti melko epämiellyttävä kuorien kanssa eikä yhtään niin "voinen" kuin ilman kuoria.

   En ole ainakaan kuullut, että kukaan olisi koskaan yrittänyt kuorineen, mutta kokeile toki, jos uskot homman toimivan :) Olisi kiinnostavaa kuulla kokeilusta!

   Poista
 13. Kiitos, hyvä tietää, jos innostun kokeilemaan itse kerron kyllä. Katsoin äskettäin (netistä) ostamaani luomumaapähkinöistä tehtyä ja siitä saa sen kuvan että kuorineen on tehty. (Meridian organic smooth peanut butter: "Organic roasted Penuts.Whole skin on 100 %) Minusta ihan hyvää, vaikkei vertailutietoa olekaan.
  Pipsa, iso kiitos; blogisi respetit vaikuttavat tosi hyviltä, tulee kokeiltua varmasti. Olen itse jo kymmeniä vuosia pyrkinyt juuri samaan; tervellistä mutta hyvää! Kaikenlaista on tullut kehiteltyä , tulos ei tosin aina niin nautittava.Mutta myös makutottumukset muuttuvat, epäterveelliset jutut eivät edes maistu hyviltä. Hyvää jatkoa ja palataan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet sitten aivan oikeassa, ainakin tuo ostamasi maapähkinävoi kuulostaa todella kuorineen jauhetulta. Mielenkiintoista! Olin nimittäin siinä käsityksessä, ettei homma onnistu kuorineen, mutta hyvä että kyseenalaistit metodin, sillä tuossahan säästyisi kova homma, jos ei tarvitsisi maapähkinöitä kuoria! Taidanpa itsekin kokeilla kuorien kanssa, jos tässä piakkoin tekisi maapähkinävoita taas. Olisihan tosiaan mukava saada kuorien kuidut jne. mukaan voihin.

   Kiitos itsellesi kommentoinnista! Mahtavaa, että olet jo kymmenien vuosien ajan harjoittanut terveellistä ruoanlaittoa ja leivontaa - olet varsinainen edelläkävijä :) Makutottumusten muuttuminen on kyllä keskeinen osa prosessia, ja itsekin olen monesti ihmetellyt, miten paljon ihmisen makuaisti voikaan muuttua.

   Oikein hyvää jatkoa sinullekin ja odotan innolla tulevia kommenttejasi ja mahdollisia reseptikokeilujasi :)

   Poista
 14. Hei vaan! Aion tutustua resepteihisi vieläparemmin, tuntuu että olen löytänyt jotain merkittävää ja samoilla linjoilla. Tiedä tuosta edelläkävijästä, mutta olen kokeellinen aina ollut ;) Ja aikojen saatossa hyvinkin intomielinen kokkaaja. Olen kulkenut polun elävästä ravinnosta veganismiin ja nykyisin kasvis-kala-linjalla. Intomieli on laantunut mutta aina sitä jostakin joskus innostuu! No perhekin on kutistunut joten kokkaan siksikin vähemmän.
  Hyvää jatkoa ja innostusta! Palataan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla :) Itselle sopivan ruokavalion löytäminen saattaakin olla melkein elämänmittainen prosessi, minkä lisäksi se sopiva vaihtelee vielä elämäntilanteesta toiseen. Oma taloutenikin on pieni, mutta sen en ole antanut kokkausta estää, pitää vaan kehittää herkuista ja muista pienempiä annoksia :)

   Hyvää jatkoa sinulle!

   Poista
 15. Heippa! Löysin tän reseptin googlettelemalla ja nyt on jääkaapisss purnukka odottelemassa aamua.. Maapähkinävoifanaatikkona saatan "vahingossa" yöllä unissakävellessä eksyä jääkaapille. En jaksa odottaa aamupuuroa!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Mahtavaa kuulla, että onnistui! Haha nuo unissakävelyt ovat kaikkein pahimpia, nimimerkillä toinen maapähkinäfanaatikko! Toivottavasti aamupuuro maistuu ja jäät seurailemaan blogiani, sillä piakkoin on tulossa myös ohje itsetehtyyn mantelivoihin :-)

   Poista
 16. Hei taas! Kokeilin tehdä maapähkinävoita kuorellisista pähkinöistä. Mietin kerronkokaan vielä eka tuloksesta koska arvelen että tuli joko "uskonpuute" tai kärsivällisyys loppui ja/tai sauvasekoittimeni (vanha Braun) on heikkotehoinen. Mutta tässä tulee tarina:
  Ostin lähikaupasta kilon maapähkinäpussin ja tein osasta siitä ohjeen mukaan. Mutta en siis kuorinut pähkinöitä. Murskasin ensin pähkinät pienellä mixerillä ja sitten jatkoin sauvasekoittimella, parissa erässä. Kankeaa ja sekoitin kuumeni tietysti, odottelin ja jatkoin taas. Tulos suht' hyvä mutta ei kovin "voinen", maku kyllä oikein herkullinen. Luulen että juuri kuorien paahteisuus antoi oivasti makua lisää ;) Ei siis suolaa eikä sokeria. Koukuttavaa!
  Loppupäätelmiä: Ehkä olisi pitänyt vaan jaksaa jatkaa sauvan kanssa kärsivällisesti. Ehkä jatkankin vielä, vaikka nytkin tahnaa voi jo aivan hyvin käyttää. Jääkaapissa tiivistynee lisää.
  Mikä kuorten osuus sitten lienee "voimaisen" tuloksen aikaan saamisessa? Toisaalta Meridian ostopurkissa kuorellista tehty oli kyllä sopivan notkeaa! Jos siis haluaa käyttää kuorellisia, on kokeiltava lisää. Vai lieneekö suurikaan "synti" jos lurauttaa hiukan hyvää ruokaöljyä sauvomisvaiheeesa sekaan. Joissakin ohjeissa laittavat jopa voita ja vettä....
  Ps. Tein myös erikseen mantelivoita kuorellisista manteleista mutta siihen laitoinkin sekaan loppuvaiheessa 1 rkl juoksevaa hunajaa ja tuli kyllä maukasta!
  Palataan jos jatkan kokielua. Makoisaa päivänjatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka!

   Sinäkin oot ehtinyt jo tämän projektin pariin, itsekin tein kuorellisista maapähkinöistä ja minun satsista tuli aika hyvä! En sanoisi, että ero oli suurikaan kuoritta tehtyyn - siispä kiitos sinulle idean esiin nostamisesta! Tuo ruokaöljy ei varmastikaan ole suuri synti, makuun se kyllä hieman vaikuttaa, siksipä suosittelisin maapähkinäöljyä jos öljyllä aikaa notkistaa.

   Itsellänikin on kympin sauvasekoitin, ei siis mikään kovin hieno vehje, mutta pienissä erissä kun tekee, niin hyvin se on jaksanut jauhaa :)

   Hauska sattuma muuten, että itsekin tein mantelivoita juuri tällä viikolla! On todella hyvää kyllä!

   Poista
 17. Hei! Kauankohan tuo itsetehty maapähkinävoi säilyy suunnilleen jääkaapissa? Ajattelin kokeilla lähiaikoina :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, kannattaa ehdottomasti kokeilla! :) Itselläni purkki ei ole koskaan kahta viikkoa pidempään jääkaapissa pölyttynyt, mutta uskoisin 3-4 viikkoa pysyvän ainakin, kun pähkinät ovat paahdettuja.

   Olen tämän reseptin julkaisemisen jälkeen kokenut, että on parempi laittaa vähän kerrallaan (ehkä noin reilu desi) maapähkinöitä sauvasekoitinkulhoon ja survoa ne voiksi ennen seuraavan satsin lisäämistä - näin sauvasekoitin pääsee helpommalla ja homma hoituu nopeammin.

   Herkullista maapähkinävoihetkiä, kerro toki miten onnistui! :)

   Poista
 18. Tein itekkin kuorillisista maapähkinöistä ja mahtavaa on! Mitenköhän kauan säilyy kun on noin hyvää. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehe, ei varmaan säily kauaa - mun jääkaapissa ainakaan! Ihana että kokeilit ja jätit kommentin :)

   Poista
 19. No juu, olen tässä tehnyt nyt pari erää maapähkinävoita. Ensimmäinen ei kyllä ollut erityisen kehuttava. Tää mun nykyisen kämpän uuni ehti polttaa suurimman osan pähkinöistä jo alle 20 minuutissa, joten.. :D Ja kokeilin valmistukseen ekalla kerralla tehosekoitinta, mutta se ei saanut aikaiseksi muuta kuin jauhoa. Piti lisäillä öljyä joukkoon, että tulos olisi muistuttanut edes jossain määrin voita. Kyllä senkin satsin kuitenkin söi, vaikka pistävästä mausta tuli mieleen enemmän joku tahini (kärähtäneiden pähkinöiden takia). Hah.

  Toisella kertaa paahdoin pähkinöitä about 15min ja käytin suosiolla sauvasekoitinta. Perfecto ♥

  Tällä tavalla kyllä säästää rahaa, koska olen jotain parisen vuotta ostanut yksinomaan juuri noita kalliita erikoiskauppojen maapähkinävoita. Ja sitä on vieläpä kulunut lähes purkki per viikko. Olen täysin addiktoitunut ja voisin varmaan elää pelkästään tällä tuotteella :D Oh noes.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, että raportoit kokeiluista, ja mahtavaa ettet luovuttanut ekan kerran jälkeen! Uuneissa on varmasti eroja tuon ajan suhteen, siksipä pähkinöitä paahtaessa on hyvä olla lähettyvillä aika lailla koko ajan ja viimeistään tuoksun liehahtaessa uunista olla skarppimassa tsekkaamassa pähkinöitä - tämän olen itsekin oppinut vasta kantapään kautta! Onneksi kuitenkin toinen yrityksesi onnistui hienosti :)

   Maapähkinävoi on kyllä todella ihanaa, itsekin olen ollut siihen ihan koukussa 1 purkki/viikko -kulutustahdilla, mutta tällä hetkellä olen ollut kuivilla jo lähes joulusta asti ;) Tosin on niitä onneksi pahempiakin addiktioita!

   Poista
 20. Hei Pipsa! Tein ystävä pyynnöstä mpv:tä, mutta en vaan jaksa (nivelet!) niin pitkään sauvasekoittaa kuin kai pitäisi. Braun -sauvasekoittimen teho "vain" 250 Wattia. Alkuvaiheen tein OPH Nordica tehosekoittimella eli sain karkeahkoa jauhoa ja siitä sitten erissä jatkosauvomaan. Tulos ei notkeaa vaan jähmeää jauhomaistakin. Olen googlettanut mikä sauvasekoitin tms. olisi kaikkein järein ja paras tähän, mutta en ole vakuuttunut. Eikö kenelläkään tiedossa tosi hyvää, jolla heikompikätinekin pystyisi saamaan aikaan mp-voita? Muuten kokkailu "terveen hyvää" tietty jatkuu. Kesähelleterveisin Pinelope

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Pinelope! Itse en ainakaan nyt osaa neuvoa järeää sauvasekoitinta, kun olen siirtynyt yleiskoneiden maailmaan hankittuani vanhan 10 euron sauvasekoittimeni pimahduttua Kenwoodin yleiskoneen (hinta 100e Prismassa). Sillä olen saanut hyvinkin vaivatta aikaan maapähkinävoita ja voin tosiaan suositella lämpimästi :)

   Poista
  2. Heippa! Etsin itselleni hyvää yleiskonetta juurikin pähkinävoin ja raakaherkkujen tekoa ajatellen. Mikä Kenwoodin kone sulla on? Yritin katsoa netistä, mutta en löytänyt kuin 200€ alkaen noita koneita Kenwoodilta.. Vai eiköhän sitä myydä enää / onko kallistunut..? :/

   Poista
  3. Moikka! Mulla on tämä: http://www.prisma.fi/fi/prisma/kenwood-fpm250-monitoimikone :) Pitäisi olla vielä Prismassa ainakin myynnissä, tosin ei nettikaupan kautta. Itse olen tykännyt kovasti juurikin pähkinävoin, smoothieden ja raakaherkkujen teossa :)

   Poista
 21. Suosittelen lämpimästi investoimaan Bamixin vekottimeen. Maksaa 100-150 egeä varusteista riippuen, mutta onkin sitten käytännössä ikuinen <3 Ja sörsselöi melkeinpä mitä vain :)

  VastaaPoista
 22. Kiitos vinkistä! Kuulostaa erinomaiselta. Mulla on nykyään ollut Kenwoodin yleiskone, johon olen myös todella tyytyväinen ja jolla nykyään kaikki pähkinävoini (myös raa'an mantelivoin) pyöräytän :)

  VastaaPoista
 23. Wau! Tein ensimmäistä kertaa elämässäni maapähkinävoita ja täytyypä sanoa että se onnistui täydellisesti! Paahdoin pähkinöitä 10-15 min, irrotin kuoret, murskasin pussissa ja sitten sauvasekoitin voimaiseksi. Lisäsin myös vähän suolaa.Nam nam, kiitos reseptistä ja vinkeistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla että onnistui :) Kiitos kommentoinnista!

   Poista
 24. Kiitos reseptistä, tuli todella hyvänmakusta! Ainut mikä jäi mietityttämään, oli maapähkinävoin tahmaisuus. Kuuluuko sen tarttua kitalakeen vai enkö ollut tarpeeksi kärsivällinen tehdessäni tahnaa, meni reilusti alle 10 min 700W sauvasekottimella, en sitä ihan hienoksi ajanut?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Anna! Mukava kuulla että maistui :) Saattaa olla, että olisit voinut vähän pidemmänkin aikaa ajella. Maapähkinävoi on kyllä vähän tahmaista, joten ihan makukysymys tykkääkö ajaa sen vähän juoksevammaksi vai jättää tahmaisemmaksi.

   Poista
 25. Heippa! Koitin tehdä näillä ohjeilla, mutta 2 asiaa meni jostain syystä mönkään: 1. oli se, että vaikka paahdoin pähkinöitä 20 min, ne jäivät melko vaaleiksi eikä väri ollut läheskään yhtä tumma kuin sun kuvissa. Toinen juttu oli se, että kun rouhin pähkinöitä tehosekottimessa, niistä tuli vain hienoa jauhoa eikä pähkinävoin kaltaista tahnaa. Olisiko mun pitänyt vaan kärsivällisesti jauhaa kauemmin vai mikähän siinä oli? =(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Mira! Hmm, onpa harmillista, ettet saanut pähkinävoita onnistumaan. Uskon, että pähkinöitä olisi pitänyt alkaa paistaa vielä vähän kauemmin, jotta ne saavat kunnolla väriä ja siten öljyt alkavat erottamaan niistä. (Joskus pähkinät saattavat olla "kuivempia" ja silloin öljyjen erottumisprosessi saattaa kestää kauemmin.) Voisit kokeilla seuraavalla kerralla Rainbow'n kuivapaahdettuja maapähkinöitä (raaka-aineet maapähkinät ja suola, mutta löytyvät usein siis suolapähkinähyllyn läheisyydestä), jotka ovat siis jo valmiiksi paahdettuja.

   Toiseksi, pähkinävoiksi pähkinöiden saaminen vie paljon kärsivällisyyttä, ja kannattaa tehdä osissa, jos koneesi on pieni. Blenderissä homma ei onnistu. Pähkinöitä kannattaa jauhaa etukäteen vaikka kaulimella pussissa tai kulhossa nuijimalla, jotta koneesi pääsee helpommalla. Sauvasekoittimella/muulla pienitehoisella koneella hommaan kannattaa varata ainakin 15 minuuttia. Tämä on kestävyyslaji! :)

   Poista

Kiitos kun jätät kommentin! Vastaan mitä pikimmiten.