sunnuntai 15. syyskuuta 2013

Tuorepuuro, tuo vaivaton arkiaamun pelastaja

Maanantaiaamu(yö). Herätyskellon piipitys klo 5.43. Ylös sängystä kuin zombi, ensimmäiset käteen sattuvat vaatteet kaapista päälle ja meikkiä nassuun mahdollisimman nopeasti.

Kaikki tämä vain siksi, että pääsee nauttimaan aamupalaa ja -kahvia asap


Tuorepuurot ovat mahtavia kiireisiin aamuisin, sillä kuten englanninkielinen nimitys overnight oats paljastaa, kaikki työ hoidetaan jo edellisenä iltana! Aamulla tarvitsee vain laittaa kahvi porisemaan ja nostaa puurokulho jääkapista. Päällysteiden paloittelu hoituukin siinä kahvia odotellessa, joten jokainen aamun kallisarvoinen minuutti tulee käytettyä tehokkaasti. Näin aikaa säästyy itse unelmaisen pehmeästä tuorepuurosta nautiskeluun...

Viikonloppu vetää viimeisiään, joten arkeen palaamista helpottamaan halusin jakaa kanssanne pari lempituorepuuroani. Mustikkaversio on ihanan raikas aamiaisvaihtoehto, carob-proteiinituorepuuroa nautiskellessa taasen tuntuu kuin söisi suklaavanukasta. Jos haluan jotain oikein suklaista aamiaiseksi, lisään vielä hieman raakakaakaojauhetta carobin lisäksi, sillä carobin makeus on oiva vastapari raakakaakaon kiehtovalle kitkeryydelle.

Kun ensimmäisen kerran maistoin carobia, en ollut laisinkaan vakuuttunut - se muistutti minua halvoista venäläisistä maitosuklaista, joita olin joskus maistanut ja joista jäi kasvirasvamainen kalvo suuhun syödessä. (Tässä välissä minun on pakko huomauttaa, että hyvät venäläiset suklaat ovat yksiä parhaista, mitä olen koskaan syönyt.) Jotenkin kuitenkin aloin käyttää sitä raakapalleroissa ja -patukoissa ja muissa suklaisissa leivonnaisissa - olinhan ostanut sitä 250 gramman pussin, ja mitään en inhoa niin kuin ruoan tuhlausta - ja kasvoin pitämään sen mausta. Kun ymmärsin, että carob on parhaimmillaan raakakaakaon seuralaisena, suorastaan rakastuin siihen! Niiden maut vain täydentävät niin hyvin toisiaan, ja lopputuloksena on harmoninen, makea ja intensiivinen tumman suklaan maku.      

Mustikkatuorepuuro (1 annos)
1/2 dl mustikoita
1/2 banaani
1 dl kaurahiutaleita
3/4 dl maustamatonta jogurttia
3/4 dl maitoa
(1/4 tl vaniljajauhetta)

Soseuta mustikat esim. haarukalla tilsimällä tai kuumentamalla pienessä kattilassa liedellä tai mikrossa puolen minuutin ajan. Leikkaa puolikas banaani ensin pitkittäin neljän osaan ja viipaloi sitten ohuesti. Sekoita kaikki aineet keskenään pienessä kulhossa ja laita jääkaappiin yöksi tekeytymään. Seuraavana aamuna nauti haluamasi lisukkeiden kera, esimerkiksi lopulla banaanilla, mustikoilla ja auringonkukansiemenillä koristeltuna. (Kuvissa myös kahvi-carob-manteli-taatelipalleron palasia, sillä kuvaushetkellä oli lauantaiaamu. #kootutselitykset)  

Carob-proteiinituorepuuro (1 annos)
1/2 banaani
3/4 dl kaurahiutaleita
3/4 dl maustamatonta jogurttia
1/2 dl maitoa
(1 rkl maustamatonta herneproteiinijauhetta tai haluamaasi proteiinijauhetta)
2 tl carob-jauhetta
(1/2 tl raakakaakaojauhetta)

Leikkaa puolikas banaani ensin pitkittäin neljän osaan ja viipaloi sitten ohuesti. Sekoita kaikki aineet keskenään pienessä kulhossa ja laita jääkaappiin yöksi tekeytymään. Seuraavana aamuna nauti haluamasi lisukkeiden kera, esimerkiksi lopulla banaanilla, mustikoilla ja ruokalusikallisella banaanigranolaa päällystettynä.

Syön aamiaista aina samasta kulhosta ja juon aamukahvin aina samasta kupista, jonka eräs ihana ystäväni teki minulle. Olen niin kuin koirat - rakastan rutiineja!

Onko sinulla erityinen aamukulho ja/tai -muki?

6 kommenttia:

  1. Namskis! Minulla on varmaan parikymmentä vuotta kulunut siitä kun ostin viimeksi (ja maistoin) carob-jauhetta! Kiitti muistutuksesta, se muistaakseni on hyvinkin terveellistä. Raakakaakaon ystävänä voisin kokeilla sitä joskus suklaan valmistukseen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen carobin pariin paluuta, on hyvää varsinkin raakakaakaon seuralaisena suklaassa! Kyllähän tuota carobia tituuleerattiin jossain vaiheessa superfoodiksi, ainakin siinä on paljon vitamiineja ja hivenaineita :-)

      Poista
  2. Tuota mustikka-banaanituorepuuroa täytyy kyllä joskus kokeilla! Olenkin etsinyt hyvää tuorepuuro reseptiä. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi voi Mari - tama kommenttisi monen vuoden takaa oli ihan jäänyt minulta! :) Mutta miten kiva kuulla :)

      Poista
  3. Mä kokeilin tätä mustikkatuorepuuroa ja oli kyllä hyvää! Lapset ei niin keitetystä kaurapuurosta tykkää, mutta tämä on jo ihan eri asia! Tätä pyydettiin kokoajan lisää ;D Tämä oli kyllä tosi näppärää siinäkin mielessä, että päivällä tein valmiiksi purkkiin ja illalla se oli turvonnut sopivaksi iltapalalle.
    Olen myöskin tehnyt granolaa sun ohjeella jo useita kertoja (sillä ohjeella joka on sun vanhassa blogissa) ja ollaan tykätty todella paljon! :) Laitoin juttua omaan blogiinkin siitä. Kiitos ohjeista Pipsa! :)
    http://taikakakut.blogspot.fi/2016/03/granola.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi miten ihana kuulla, Taru! Tosi mukavaa että lapsetkin tykkäävät. Ja eikös vaan kotitekoinen granola ole ihanaa!!

      Poista

Kiitos kun jätät kommentin! Vastaan mitä pikimmiten.