sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Karamellipuuroa ja nöyrtymistä

Tämä on virallinen anteeksipyyntöni sinulle, veteen keitetty kaurapuuro.


Niin monesti olen sinua ylenkatsonut, puhunut sinusta pahaa, julkisesti sinua panetellut. Niin monesti olen jättänyt aamupuurot keittämättä, jos viimeinen purkin pohjalla lymyilevä maitotilkka riitti vain kahvimukilliseen. Ja vaikka monet teistä toisin minulle koittivat vakuuttaa, olin niin vahvasti omassa näkökannassani kiinni, että minua ei voinut käännyttää.

Viime aikoina olen tuntenut tarvetta fiksailla vähän ruokatottumuksiani. Ylenpalttinen maitotuotteiden käyttö tuntuu olleen osasyy ihoni huonoon kuntoon, joten ajattelin antaa ennakkokäsityksilleni kyytiä - ja kyllä, uskomatonta mutta totta! - kokeilla puuron keittoa ilman maitoa.

Tämän kuvan pointti on vissiin nuo kaneliset banaanisiivut
Kun ihmiselle on puoli kiloa tuoreita taateleita, niitähän pitää sitten tunkea ihan joka paikkaan. Ja luonnollisesti, jos puoli kiloa taateleita maksaa marketissa 3 euroa, ei niitä hullukaan voi kauppaan jättää! Vaikka se on aika maratoni saada käytettyä 500 grammaa tuoreita taateleita viikon parin sisällä... toivottavasti kestätte vielä tämän yhden taatelireseptin!

Siksipä tämäkin puuro on taatelisen karamellinen, suorastaan imelä, ja rakenteeltaan pehmeä kuin kulhollinen nougat'ta.

Siis täydellinen sellaisiin aamuihin, kun tarvitsee pientä sokerifixiä. Näin pikkujoulukaudella sellaisia aamuja voi joskus olla... yhdistettynä kauran ja taateleiden kuituun sekä pieneen määrään terveellistä (ja herkullista) rasvaa sokerinousu jää kuitenkin hallituksi, eikä insuliinitasot pompi minne sattuu. Jos aamu on oikein rankka, lisää vielä puolikas banaani ja vähän kuningatarpilttiä tai pakastemarjoja, ja uusi päivä voi alkaa!

Äläkä unohda kahvia. Älä koskaan unohda kahvia.


Karamellipuuro (1 annos)
1 dl kaurahiutaleita
2 dl vettä
ripaus suolaa
2 tuoretta taatelia (tai 3-4 kuivattua)

Vinkki kokki kolmoselta: ota desimitta käteen. Mittaa ensin kaurahiutaleet kulhoon, mistä aiot puurosi nauttia. Vasta sitten mittaa vesi samalla mitalla kattilaan - näin vältyt kaurahiutaleiden kaapimiselta märästä mitasta, mikä se vasta onkin ikävää puuhaa.

Kiehauta vesi pienessä (pinnoitetussa) kattilassa, kunnes se kiehuu ja poreilee pirteästi. Poista sillä välin kivi taateleista (jos käytät tuoreita) ja pilko ne. Lisää ripaus suolaa, pilkotut taatelit ja huljauta kulhoon mitatut kaurahiutaleet veden joukkoon. Käännnä levy pienelle (1-2/6) ja anna poreilla sen pari kolme minuuttia silloin tällöin sekoitellen, kunnes vesi on imeytynyt hiutaleisiin. Heti kun puuro on saavuttanut halutun koostumuksen, ota kattila pois levyltä ja kaada puuro kulhoon. Näin vältät epämiellyttävän limaisen koostumuksen, joka ylikeittämisestä voi seurata.

Nauti esimerkiksi banaanisiivujen, maapähkinävoin ja kaneliropauksen kera ultrakaramellisen ja -herkullisen puuroelämyksen kokemiseksi. 

Seuraa blogiani Bloglovinin avulla! Tällaisena netin käytön ihmelapsena havahduin Bloglovinin olemassaoloon vasta äskettäin, ja ilokseni huomasin, että jokunen mahtava tyyppi seuraa keittiöprojektejani sitäkin kautta! Siispä blogini yrittää ujuttaa varpaansa nykyajan oven väiin näin hiljalleen...


12 kommenttia:

  1. KIITOS! Perehdyin blogiisi vasta nyt,ja pakko sanoa että tämä on PARAS terveellisten reseptien lähde. Monipuolinen ja priteiinijauhoton. Ruokahalua herättävät laadukkaat kuvatkin! Täydellinen, ansaitset ehdottomasti enemmän lukijoita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon sinulle ja tervetuloa lukemaan blogiani! :)

      Poista
  2. Oi nam nam! Toi väri on aivan upea! Veteen tehty puuro on kyllä hyvää kun osaa valita oikeat lisukkeet! Oletko kokeillut laittaa vaikka puolet vettä ja puolet kookosmaitoa? tulee aivan taivaallista, siihen sitten kookoslastuja vielä lisäksi. Omnom! Tietenkin voi keittää myös koko puuron kookosmaitoon mutta omasta mielestä silloin sitä on jo vähän liikaaa ja puuro ei pääse oikeuksiinsa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole kokeillut, mutta kuulostaa herkulliselta! Oijoi sitä vissiin pitää kokeilla seuraavaksi :) Uskon kans et kokonaan kookosmaidosta saattaa tulla aika tuhti puuro!

      Poista
  3. Suosittelen erittäin lämpimästi kokeilemaan puuron tekemistä mantelimaitoon. Voi että on hyvää, no turning back :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oon kans keittänyt joskus sekä manteli- että kauramaitoon, mutta jostain syystä lopputulos ei napannut mulle oikein :( En tiedä, enkö vaan osaa keittää puuroa kasvimaidosta, mutta jotenkin maku oli kummallinen. Pidän kyseisistä maidoista erittäin paljon kuitenkin tuorepuurossa :)

      Poista
    2. No, makuasioistahan ei voi kiistellä :) Minäkin olen tehnyt puuroa myös kauramaitoon, mutta mantelimaito sopii mielestäni kauran kanssa paremmin. Hyvä muuten tuo vinkki "mittaa kaurahiutaleet ensin, sitten vesi", tämä on opittu kantapään kautta :)

      Poista
    3. En missään tapauksessa halua kiistellä, uskon että kysymyksessä on vain tekninen seikka, sillä vesipuuron keittotaidon masterointikin vei minulta melkein 20 vuotta! (Tai ehkä hieman vähemmän, hehe.) Pitänee yrittää toistekin tuota mantelimaitoa, olen kuullut niin monelta että tykkäävät siitä puurossa ja itsekin tosiaan pidän siitä tuorepuuroissa :)

      Tuollaisia arkisia niksejä on kiva jakaa, sillä helpottavat pienesti usein toistuvia asioita = kumuloituva helpotus on suuri!

      Poista
  4. Puoli kiloa (500g) taateleita viikossa ei kuulosta lainkaan mahdottomalta, vaan lähes tavalliselta itselleni... :D Saattaa mennä parissa kolmessa päivässä! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä kommentti sai minut hymyilemään :) Nimim. toinen taateliaddikti ;)

      Poista
  5. Minulla saattaa mennä 600g taateli laatikko 3päivässä! :P parhaillaan samanviikon aikana kaksi! :D sellainen taateliaddikti täällä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehe, luulin itseäni kovaksi taatelin syöjäksi, mutta todistit luuloni vääräksi! Saanko tiedustella, noudatatko raakaruokavaliota tms. vai pidätkö taateleista muuten vaan? :)

      Poista

Kiitos kun jätät kommentin! Vastaan mitä pikimmiten.